На 30 Септември 2012 г. в Пловдив се проведе семинар на тема "Прабългарският Лък". Семинара го проведох Аз Любомир Радев, с помощта на съпругата ми Виктория. Семинара нямаше да се осъществи без Багатурът Явор Гънчев и екипировката на Прабългарска школа за оцеляване "Багатур". Семинара имаше за цел - запознаване, разпространение и докосване на оръжието на дедите ни - прабългарският сложносъставен и рефлексен лък. Семинара се проведе и с любезното съдействие на "Земя на заем" и бар "Карото". Цялата техника при подготовка за стрелба. заемане на позиция за стрелба и самата практическа стрелба е такава, каквато се практикува в Прабългарска Школа За Оцеляване "Багатур"! Подчертавам, че семинара имаше за цел да докосне до лъка тези хора, които досега не бяха пипали и стреляли с такъв лък! Семинарът пожъна голям успех и се събраха над 30 души активни участници и още толкова, които бяха любопитни и желаещи да гледат и научат повече. Накрая всички участници имаха възможността да си вземат тракийски мед, произведен от мен в екологично чист район, от родови пчели, без употребата на захар или помощни средства! Протече в две части Теоретична част и Практическа:
ТЕОРЕТИЧНА ЧАСТ – включва пълно обяснение относно създаването, направата, употребата и цялостна информация относно лъка и стрелбата него.
- Прабългарски рефлексен сложносъставен асиметричен лък – Що е то?
- Откъде идва и защо това е оръжието на дедите ни;
- Направа, материали, изработка и сложносъставни части;
- Отношение към лъка;
- Еволюция на лъка и видове лъкове;
- Видове стрели;
- Екипировка на стрелеца;
- Влияние на стрелбата с прабългарски лък върху мускулатурата, сухожилията, ставите и човешкото тяло като цяло;
- Задаване на въпроси и кратка дискусия.
ПРАКТИЧЕСКА ЧАСТ – дава се възможност на всеки един от участниците в семинара да приведе в готовност за стрелба лък и след взимане мерки за безопасност да стреля в предварително приготвени мишени за това.
- Мерки за безопасност при стрелба;
- Натягане на лъка;
- Заемане позиция за стрелба;
- Поставяне на стрелата и зареждане;
- Опън на тетивата;
- Стрелба по мишените от всеки един записал се в семинарите;
- Различни позиции за стрелба с лъковете.
Heretica
4 октомври 2012 - 12:53
Прилагам и снимки от семинара:
Heretica
4 октомври 2012 - 13:06
Heretica
4 октомври 2012 - 13:09
Heretica
4 октомври 2012 - 13:15
Трябва да подчертая, че семинара беше напълно безплатен за участниците и беше направен на добра воля с цел популяризиране и запознаване с прабългарския лък, нито пък беше обвързан със някоя политическа партия! Единственото условие беше да носиш българското във сърцето и всички участници го доказаха. Много от участниците изразиха желание да си купят лъкове и да тренират. Свързах се със всички хора, които са си купували лък и са от Пловдив, но никога не съм виждал да стрелят някъде. Обаче, никой от тези, които имаха закупени нови лъкове и не са стреляли досега - не дойдоха. Това ме наведе на мисълта, че Явор е прав и закупените лъкове, прашасват нейде зад дивана или стоят окачени за красота....